El projecte

La FUSMED és una línia de recerca de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona centrada en els ultrasons focalitzats, amb la finalitat d’estudiar els efectes mecànics i destructius de la histotrípsia i també amb la intenció de conèixer la resposta immunològica que desencadena, tant en l’àmbit de la recerca bàsica com en l’àmbit de la recerca clínica.

LA FUSMED

Cada cop més, la radiologia té un protagonisme més important en la presa de decisions mèdiques. De totes les tècniques de diagnòstic per la imatge, l’ecografia ha estat un puntal per a tots els radiòlegs i s’està convertint en un suport indispensable per a fer procediments intervencionistes mínimament invasius, en temps real, amb la finalitat de posicionar les agulles amb precisió per a fer puncions, biòpsies, drenatges i tractaments de tumors.

Tothom relaciona l’ecografia amb els estudis fetals, amb quelcom innocu, i és ben cert. Però si focalitzem en un punt ultrasons d’alta intensitat podem generar calor i tractar tumors per augment de la temperatura o bé produir fenòmens de cavitació i de destrucció tissular (histotrípsia).

El fet que a l’Hospital Vall d’Hebron hàgim estat el primer hospital del món a tractar amb èxit, per primera vegada, en humans, un tumor hepàtic amb histotrípsia ha fet que, des del Servei de Radiologia, hàgim iniciat una nova línia de recerca, anomenada FUSMED, centrada en els ultrasons focalitzats amb la finalitat d’estudiar els efectes mecànics i destructius de la histotrípsia i també amb la intenció de conèixer la resposta immunològica que desencadena, tant en l’àmbit de la recerca bàsica com en l’àmbit de la recerca clínica.

Els inicis

Un assaig clínic pioner al món

El Dr. Xavier Serres ha liderat un assaig clínic pioner impulsat des dels EUA, amb el qual s’han tractat amb èxit, en humans i per primer cop al món, dos tumors hepàtics amb una nova tècnica terapèutica d’ablació tumoral basada en ultrasons focalitzats d’alta intensitat.

Això va ser l’any 2018 en el marc de l’estudi Theresa i aquesta tècnica s’anomena histotrípsia.

Us imagineu poder destruir tumors amb ultrasons, sense fer cap punció ni cap tall a la pell?

Doncs, això és possible!

Dr. Xavier Serres i Créixams
Interventional Radiologist
Radiology Department – Vall d’Hebron Hospital
estat actual

Un projecte que creix i avança

Ara mateix estem involucrats en un nou estudi en fase 1, multicèntric, amb hospitals d’Itàlia, Alemanya i Anglaterra per l’obtenció de la marca CE i hospitals de diferents estats dels EUA per l’obtenció de la marca FDA. 

El fet que el primer pacient que vem tractar tingués un efecte abscopal ha posat de relleu que el fet de triturar mecànicament un tumor, amb ultrasons d’alta intensitat, és capaç de generar una resposta immunològica en contra del propi tumor. 

Aquest fet mecànic de destrucció tissular, sense irradiar, sense cremar i sense incisions, i la resposta immunològica estan molt alineats amb els nous tractaments amb immunoteràpia que són una punta de llança en els tractaments oncològics. 

 

Per estudiar això hem rebut una donació de Cris Contra el Cáncer de 56.000 euros per a l’obtenció d’un aparell d’histotrípsia per a ratolins i un ecògraf. 

Aquests diners van a la FUSMED, una nova línia de recerca dins del GRIMM del VHIR que ha de servir per a fer recerca bàsica i clínica amb ultrasons focalitzats d’alta intensitat, concretament la histotrípsia. 

En el marc de la FUSMED hem volgut fer també difusió científica a l’entorn d’aquesta experiència professional i hem creat una exposició itinerant interactiva anomenada ULTRASONS: de la Natura a la Medicina

Fins ara hem exposat al Cosmocaixa de Barcelona, al Caixaforum de Lleida i aviat al Museu de Ciències Naturals de Granollers.