Exposició

ULTRASONS:
de la natura
a la medicina

Museu Darder
Banyoles

del 21 de setembre de 2024
al 12 de gener de 2025

ENTRADA GRATUÏTA

HORARIS D'OBERTURA

De dimarts a dissabte de 10.30 h a 13.30 h I de 16 h a 18.30 h
Diumenge de 10.30 h a 14 h

Visites guiades a l’exposició a càrrec del Dr. Xavier Serres:

  • 13 d’octubre de 2024
  • 24 de novembre de 2024
  • 21 de desembre de 2024
  • 12 de gener de 2025

Activitats paral·leles a l’exposició:

  • 20 de setembre: inauguració de l’exposició.
  • 4 d’octubre: Sortida de descoberta dels sons audibles i inaudibles de la nit.
  • 3 de novembre: Taller familiar: Ratpenats: descobrim-los?
  • 14 de novembre: Dijous culturals: Els ratpenats, uns veïns que cal cuidar.
  • 23 de novembre: Taller: Construcció de refugis per ratpenats.
  • 14 de desembre: Tardes de ciència: Passat, present i futur de l’ecografia. 
Presentació

Amb aquesta exposició, ULTRASONS: de la natura a la medicina, us volem donar a conèixer que l’observació de la natura ha estat fonamental a l’hora d’aplicar els ultrasons en la medicina. L’estudi de l’ecolocalització dels ratpenats i dels dofins ha estat una font d’inspiració per a obtenir informació de l’interior del cos humà a través dels ultrasons. El descobriment de l’efecte piezoelèctric per part de Pierre Curie, el marit de Marie Curie, l’any 1880, va ser cabdal.

L’enfonsament del Titànic i l’aparició dels submarins en la Primera Guerra Mundial van ser fets que van accelerar l’ús dels ultrasons. El món de la indústria també hi ha contribuït. Per això us parlarem dels ratpenats, dels dofins, del sonar, de les aplicacions industrials i, sobretot, de les bases físiques del so i dels ultrasons.

També us presentem l’ecògraf i els diferents tipus de transductors. Fem especial atenció a l’efecte Doppler. També us expliquem la importància del contrast endovenós ecogràfic i l’elastografia.

...

Amb els equips actuals podem fusionar la imatge ecogràfica amb la informació volumètrica de la tomografia computada i de la ressonància magnètica. L’ecografia serveix per a guiar la trajectòria de les agulles amb precisió durant els procediments intervencionistes.

Finalment, volem posar de manifest que, tot i que és ben cert que els ultrasons són innocus, tenen uns efectes biològics que no passen desapercebuts. Poden generar calor o fenòmens de cavitació i és per això que, a més a més de les seves aplicacions diagnòstiques, també tenen les seves aplicacions terapèutiques. S’utilitzen en la rehabilitació i la fisioteràpia per generar calor. Amb la litotrícia, gràcies a les ones de xoc, esmicolem pedres dels ronyons. Si focalitzem els ultrasons en un punt i augmentem la seva intensitat podem tractar tumors cremant (HIFU) o bé triturant mecànicament (histotrípsia), sense haver de fer cap incisió i sense utilitzar radiacions ionitzants.

Vídeos de l'exposició

1. NATURA

Ratpenats, cetacis dentats, alguns grups d’ocells cavernícoles, musaranyes i alguns insectes s’han adaptat als seus medis amb l’emissió d’ultrasons per orientar-se, comunicar-se, caçar i defensar-se.

2. SO I ULTRASONS

Sabíeu que quan ens fem grans solem perdre l’audició de les freqüències més altes?

3. DIAGNÒSTIC

L’ecografia com a guia de procediments intervencionistes.

Heu cremat mai una fulla amb una lupa concentrant els raigs del sol?

Catàleg de l'exposició